Henny Hollander

‘Yoga leert ons met beide voeten op de grond te staan’

“docent worden kan alleen met leerlingen”

Sinds 1977 geef ik yogales, nadat ik mijn certificaat tot het geven van yogalessen uit de handen van Saswitha had ontvangen. Mijn yoga opleiding heb ik gevolgd bij de oorspronkelijke Saswitha opleidingsinstituut voor hatha en raja yoga te Scheveningen. Vanaf het moment dat ik mijn eerste cursisten les ging geven, begon de echte opleiding, want “docent worden kan alleen met leerlingen”. Na de opleiding heb ik bijscholingen gevolgd, zoals: methodiek van lesgeven, begeleiden van zwangeren, begeleiden van mensen met een handicap of chronisch zieken. Saswitha is mijn grote inspiratiebron. Uit zijn nimmer opdrogende bron van filosofie en kennis heb ik tot op heden voldoende kunnen putten om op mijn eigen wijze yoga te geven. Tijdens de opleiding bij Saswitha werd ook mijn interesse gewekt voor het Tibetaanse Boeddhisme en de Tibetaanse cultuur. In die tijd en later heb ik voor kortere of langere tijd verschillende Tibetaanse centra in Europa bezocht.

Yogastudio

in 2003 ben ik begonnen met het organiseren van yoga-meditatie weekenden op Schiermonnikoog. Sindsdien is er elk jaar een weekend in het najaar. Het is ook mogelijk mij in te huren voor yoga-meditatie weken/weekenden.
Sinds 1996 ben ik intensief yogalessen gaan geven aan mensen met een lichamelijke beperking en chronische ziektes. Ik ben mij gaan verdiepen  in een aangepaste vorm van yoga, specifiek voor deze doelgroep en een methode ontwikkeld, die tegemoet komt aan de situatie van deze doelgroep. Uiteraard met behoud van het karakter van hatha yoga: onder andere de afwisseling van beweging en rust, lichamelijke en geestelijke evenwicht, ademhaling en concentratie. Inmiddels heb ik mij gespecialiseerd in yoga voor fysiek beperkten/chronisch zieken, niet alleen om deze doelgroep les te geven, maar ook collega yogadocenten bijscholingen in deze aangepaste vorm van yoga te geven. Hiervoor heb ik een erkenning gekregen van de Vereninging Yogadocenten Nederland en is de bijscholing gecertificeerd met 40  punten.  De eerst volgende bijscholingen in deze specialisatie  zijn vanaf  september 2018 in Groningen en Rijswijk. De bijscholing bestaat uit 8 zaterdagen van 5 uur.

Massages

Naast de yoga heb ik in 1980 een module ayurvedische massage bij de huidige Saswitha yoga opleiding gedaan. In 1994 de opleiding tot voetrefelxologie afgerond bij opleiding “de Wouden”. Tot 2007 heb ik vele mensen met plezier behandeld met ayurvedische massages en voetreflexologie.  Sinds oktober 2013 heb ik de behandelingen voetreflexologie weer opgepakt.