Zwangerschapsyoga

Tot half juli 2018 kan er nog zwangerschapsyoga worden gevolgd, daarna stop ik met het geven van zwangerschapsyoga. 27 Jaar heb ik met veel plezier zwangeren en partners op deze wijze begeleid.

 

Zwangerschapsyoga is hatha yoga met de nadruk op speciale oefeningen die goed zijn tijdens de zwangerschap.

In de zwangerschapsyoga wordt extra aandacht geschonken aan de volgende punten:* het contact tussen moeder en kind,*oefeningen voor het onderlichaam *de bevalling (ademhalingstechnieken) * adviezen voor een goede lichaamshouding

Dit betekent niet dat er tijdens de zwangerschapsyoga alleen aan deze punten wordt gewerkt, want yoga is werken aan totale mens, ook tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap in goede conditie te verkeren. Hieraan kan de yoga bijdragen en uiteindelijk zal dit doorwerken bij de bevalling. Een ander aspect van de yoga is dat men zich minder onzeker gaat voelen, omdat men zich beter leert te ontspannen. Men durft meer op zichzelf te vertrouwen en hierdoor meer naar zichzelf te luisteren. Dit kan tijdens de bevalling zeer belangrijk zijn. De zwangerschapsyoga bevat veel herhaling van lichaams-en ademhalingsoefeningen. Door de herhaling ga je de oefeningen steeds beter voelen en worden ze iets van jezelf. Dit geldt ook voor de bevallingstechnieken voor de bevalling, die tijdens de cursus regelmatig zullen worden herhaald. Vanaf de derde maand mogen de zwangeren zwangerschapsyoga gaan beoefenen. Het is raadzaam om er geen spoedcursus van te maken, maar om minstens een blok van 10 lessen te volgen. Men kan ook meer dan 10 lessen nemen. Het zijn instroomgroepen met een zodanig programma dat het makkelijk is in te haken, ook voor mensen die niet eerder aan yoga hebben gedaan.

Zwangere met partner

Als partner hoef je niet te bevallen, maar het is belangrijk te weten waar de zwangere tijdens de yogalessen mee bezig is. De kern van een dergelijke avond is inzicht te verkrijgen in de ademhalingstechniek(en) die we in de yoga gebruiken, met de uiteindelijke bedoeling dat de partner juist weet te coachen tijdens de bevalling. Verder wordt er op deze avond aandacht besteed aan de massage, met name van de onderrug.

Er zijn zorgverzekeraars die de cursus zwangerschapsyoga vergoeden. Op verzoek kan een nota worden verstrekt.

Voetreflexologie bij zwangeren. 
Naast de yoga geef ik ook voetreflxologie behandelingen. Bij zwangerschap is deze methode een goede ondersteuning bij het verminderen van vochtophoping. De behandelingen zijn ontspannend en tegelijk energiegevend, hetgeen positief kan bijdragen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bij het overschrijden van de 40 weken kan de bevalling worden gestimuleerd. 
Meer informatie zie 'voetreflexologie' op deze site.

Cursusgeld van 10 lessen is € 120,00. De lessen zijn wekelijks op woensdagavond 19.50 - 21.15 uur en vrijdagmiddag 14.45 - 16.15 uur.
Bij afwezigheid kan de les er niet achteraan worden geplakt, de les mag worden ingehaald op een andere groep
.